Velký Kosíř – Přesnou výšku budoucí rozhledny na Velkém Kosíři stanovili v úterý přímo na místě starosta Slatinek Jaromír Crha a hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Z hasičské plošiny zjistili, že optimální velikost bude mezi třiceti dvěma až třiceti pěti metry. Rozhlednu chtějí na hanáckém Mont Blancu postavit starostové Mikroregionu Kosířsko a regionu Haná, což je celkem čtyřiadvacet obcí. Projekt podporují i Lesy České republiky.

Situační mapka Kosíře

„Chtěli jsme zjistit, z jaké výšky je ideální výhled,“ vysvětlil důvod včerejšího měření starosta Slatinek Jaromír Crha. Ve vítězném návrhu rozhledny od brněnského architekta Svatopluka Sládečka se počítalo s výškou do pětatřiceti metrů.

Nejlepší výhled je ve výšce kolem pětatřiceti metrů

Díky plošině se ukázalo, že nejlepší výhled je mezi třiceti dvěma až pětatřiceti metry.

„V případě dobré viditelnosti nebude vidět jen hanácká rovina, ale i Praděd, Lysá Hora nebo Orlické hory,“ prohlásil starosta Slatinek ve chvíli, kdy sestoupil na zem.

„Rozhledna na Kosíři je skvělý nápad. Zajistí další rozvoj turistiky,“ pochvaloval si hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

„Společně se zástupci regionu se teď budeme domlouvat na možnostech financování. Při dobré konstelaci by se již příští rok mohlo stavět.“

Rozhledna by na Kosíři měla stát na konci roku 2011

Zahájení stavby se předpokládá v květnu.

„V listopadu roku 2011 by se výhledem z rozhledny mohli pokochat první výletníci,“ odhadl Jaromír Crha.

Rozpočet stavby je naplánovaný na jedenáct milionů korun. Ale počítá se i s dražší variantou za patnáct milionů. Obce hodlají získat finance z více zdrojů, ale každý obecní úřad v regionu přispěje poměrnou částkou podle počtu obyvatel. To by mělo přinést asi dva miliony korun.

„Budeme také žádat o dotace z Regionálního operačního programu nebo evropských fondů,“ doplnil starosta s tím, že obce počítají i s podporou podnikatelských subjektů.

„Připravujeme propagační DVD, na němž budou i záběry přímo z plošiny. Jeho prostřednictvím chceme oslovovat jednotlivé firmy,“ poznamenal starosta Slatinek.

DISKUTUJTE NA WEBU POD ČLÁNKEM, CO SI O STAVBĚ MYSLÍTE. JAKÝ JE VÁŠ NÁZOR?

Změní se přístup na Kosíř?

Zástupci regionu počítají zároveň se zlepšením kvality cyklostezek i cest na vrchol pro pěší.

„Například od Čelechovic nebo Slatinic je ke Kosíři špatný přístup. Do dvou tří let s tím můžeme něco udělat,“ zmínil se na závěr starosta Crha.

Bude mít tvar kužele

Vyhlídka se do výšky 442 metrů nad mořem vrátí po téměř sedmdesáti letech, kdy byla původní dřevěná rozhledna stržena. Postavil ji místní turistický spolek v roce 1927 a měřila 26 metrů.

Nová rozhledna bude mít tvar kužele a řemeslníci ji vztyčí na témže místě. Stavbu má tvořit železobetonové jádro a vnější kamenný plášť. Mezi nimi bude stoupat schodiště.

Stromy na vrcholu kopce výstavbou neutrpí.

„Ve výhledu bránit nebudou, je tady dost místa. Je tu hospodářský les a ten, předpokládám, do dvaceti let Lesy České republiky vykácejí a vysadí nový,“ uvedl starosta Slatinek Jaromír Crha.

Na rozhlednu jen s obsluhou

Rozhledna nebude otevřená každý den.

„A s přístupem počítáme jen za přítomnosti obsluhy,“ zmínil se Crha, prý hlavně kvůli pořádku.

V nejbližších dnech bude na vrcholu Kosíře k dispozici kniha, do níž turisté zaznamenají svůj pobyt.

„Pomůže nám to zjistit, v jakých dnech je Kosíř nejnavštěvovanější a kolik lidí sem přijde,“ vysvětlil starosta.

Záznamy v knize poslouží nejen k tomu, aby se naplánovala povozní doba rozhledny, ale důležité budou i pro formulování žádosti o dotace.

Zdroj: http://prostejovsky.denik.cz/zpravy_region/video-vysku-rozhl |