Pokud Vás zajímají podrobné informace o Kosíři, můžete je nalézt na nové výstavě s názvem Velký Kosíř – příroda a lidé v prostějovském muzeu.
Výstava Vám mimo jiné odpoví na to, z jakých hornin je Kosíř složen, co na něm roste a kvete, kdo významný v jeho okolí žil, či žije. Výstava je doplněna fotografiemi Kosíře.
Výstavu připravilo muzeum Prostějova spolu s regionálním sdružením Iris.

Výstavu najdete na náměstí TGM 2 v budově muzea od 1. 4.- 14. 11. 2010.Výstavní prostory jsou otevřený každý den kromě pondělí v době od 9:30 – 12:00 a 13:00 – 17:00.

A jaké jsou celkové dojmy z výstavy?

Výstava je umístěna v jednom z výstavních sálů, obsahuje spoustu zajímavých informací o kosířské geologii, fauně i flóře, ať už o té současné, nebo dávno minulé. Informuje také o pravěkém osídlení v okolí Kosíře, doprovázenéýmvitrínami s pravěkými nástroji, nalezenými v okolí Kosíře (jako hrdý patriot musím prohlásit, že nejvíc jich pochází ze Slatinek). Zmínka je zde také o původní i budoucí kosířské rozhledně.

Výstavu Vám určitě doporučuji, dozvíte se zde hodně zajímavostí, jakými jsou například dobové fotografie z vykopávek kolem Kosíře, zaniklého lomu u Slatinek, apod.

Návštěvu však nedoporučuji v parných letních dnech – teplé počasí a skleněný strop sálu zrovna nenahrává klidné a pomalé prohlídce výstavy.

Malou „ochutnávku“ najdete zde:

V pozadí model původní kosířské rozhledny.

Informační tabule a vitríny se zkamenělinami a vykopávkami.

Fauna a flóra Kosíře.